Risto Ilolan muistolle.

Surullisia uutisia kulkeutui minulle 18.3.2024. Lajin legenda ja pitkäaikainen videokuvaaja Risto Ilola on nukkunut pois keskuudestamme. Risto kuvasi jokamiesluokkaa jo tuolta 1980-luvun alusta aina pitkälle 2000-luvulle asti. Tämän lisäksi hän kuvasi paljon muitakin tapahtumia. Hänen taltioimat videot ovat kultaakin arvokkaampia aarteita.

Ajattelin vähän omia muistoja tähän kirjoittaa. Itse tutustuin Ristoon Tykkimäessä Syysrylläyksessä vuonna 2002, kun olin vielä  ihan pikkupoika, vasta 10-vuotias. Kilpailun tauolla menin hihasta nykimään ja kyselemään saisinko kisasta kasettia ostettua.  Risto kävi sitten oikein kotiin asti tuomassa kasetin muutama viikko kisan jälkeen. Myöhemmin sitten, kun hän ei enään aktiivisesti jokkis kisoja kuvannut, niin kävi silti tuomassa vanhoja Tykkimäen nauhoja miulle.  Riston kuvaamista filmeistä miulla innostus jokkiksen videokuvaamiseen on ehdottomasti saanut alkunsa. 

Nyt viime vuosina sain tutustua Ristoon enempi, kun aloin itse kuvailemaan. Paljon sain häneltä vinkkejä ja opastusta kuvaamiseen. Ne kaikki hänen neuvot nykyään minun omissa kuvauksissa näkyvät. 

Kiitos Risto ystävyydestä. Muistot jäävät elämään.

- Jan-Erik